Wat is een enkel voet orthese

  • DSCF3167

    Sandra
    Verkoopster

Wij begrijpen dat je goed wilt lopen

Wat is een EVO-voorziening?

Een Enkel Voet Orthese is een orthopedisch hulpmiddel die ervoor zorgt dat de werking van de voet en enkel ondersteund wordt en de spieren zo nodig ondersteunen en sturen. De belangrijkste taak van een EVO-voorziening is zorgen voor ondersteuning en stabiliteit.

Wanneer wordt een EVO-voorziening gebruikt?

Een EVO-voorziening kan bij verschillende aandoeningen ingezet worden. Bijvoorbeeld bij mensen die een eenzijdige verlamming hebben, dit wordt ook wel een paralyse of plegie genoemd maar ook bij zwakke spieren, dit kan komen door bijvoorbeeld een spierziekte, of spasticiteit in 1 of meerdere spieren in het onderbeen of de voet. Ook kan door omstandigheden een beknelling ontstaan zijn aan de kuitbeenzenuw (nervus peroneus) wat invloed heeft op het heffen van de voet. Ook bij een klapvoet of een spitsvoet wordt er vaak gebruikt gemaakt van een EVO-voorziening.

Een EVO-voorziening bij een klapvoet:

Een klapvoet is geen ziekte maar is vaak het gevolg van een ziekte of een aandoening. Bij de volgende aandoeningen en ziektes komen een klapvoet vaak voor:

· Een hernia in de rug

· Andere rugklachten

· Zenuwletsel na bijvoorbeeld een ongeluk

· Neurologische aandoeningen zoals Multiple Sclerose, Parkinson beroertes en hersenletsel en neuropathie

· Spierziektes

Een klapvoet ontstaat doordat de voethefferspieren niet voldoende werken (paralyse) of helemaal niet meer werken (parese), voetheffers zijn spieren in het onderbeen en de voet die ervoor zorgen dat de voet en de tenen opgetrokken kunnen worden. De gemeenschappelijke tenenstrekker (tibialis anterior) spier is de belangrijkste spier in het onderbeen. Als deze spier niet meer goed werkt kan de voet niet meer goed opgeheven worden en bij de zwaaifase klapt de voet letterlijk op de grond nadat de hak als eerste de grond raakt. Dit kan grote gevolgen hebben op de balans en maakt de kans op vallen veel groter maar geeft ook nog eens extra belasting op bijvoorbeeld het enkelgewricht, deze vangt elke keer de klap op. Een EVO-voorziening is zoals eerder al uitgelegd een hulpmiddel die zorgt dat de voet en enkel in een hoek van 90 graden blijft tijdens de zwaaifase bij het lopen. Hierdoor wordt de kans op vallen verkleint en het looppatroon wordt hierdoor verbetert daarbij zorgt het stevige en veerkrachtige materiaal ervoor dat er een actieve afzet plaats vindt richting de volgende stap op deze manier word je als het ware nare voren geduwd zonder dat je er zelf energie in hoeft te stoppen. Een EVO-voorziening is dan ook een veel gebruikt hulpmiddel bij een klapvoet.

Meest voorkomende oorzaken van het uitvallen van de voetheffers:

· Spierziekten: er bestaan heel veel soorten spierziekten die ervoor zorgen dat de kracht in de spieren afneemt, deze kracht is nodig om de voetheffers goed te laten werken.

· Zenuwaandoening/ beschadiging: de zenuwen sturen de spieren aan om het werk te doen wat ze moeten doen. Als de zenuw beschadigd is, bekneld zit of je hebt last van neuropathie zullen de signalen van de zenuwen niet meer sterk genoeg zijn om de spieren aan te kunnen sturen.

· Blessure aan spieren of pezen: Als de gemeenschappelijke tenenstrekker (tibialis anterior) gescheurd is kun je de voet niet meer heffen. De andere spieren eromheen zijn niet sterk genoeg om deze functie over te nemen.

Neuropathie in de voet en een EVO-voorziening.

Bij neuropathie in de voet is het zo dat een of meerdere zenuwen in de voet minder goed functioneert. Er bestaan meerdere soorten neuropathie die in de voeten voor komen en ik zal de 3 meest voorkomende voor je omschrijven.

Motorische neuropathie:
Multifocale motorische neuropathie (MMN) is een ontstekingsachtige neuropathie, een aandoening van de zenuwen. Bij MMN treedt verlies van myeline op (demyelinisatie). Myeline is het omhulsel rond een zenuw. Bij het verlies van myeline wordt zenuwgeleiding minder goed mogelijk. Het meest voorkomende symptoom bij multifocale motorische neuropathie is dat de spierkracht gaat verminderen. Als dit gebeurt in de voeten dan wordt vaak de functie van de voetheffers aangetast en dan is de EVO-voorziening een heel goed hulpmiddel om het looppatroon te verbeteren

Sensorische neuropathie:
Hereditaire motorische en sensorische neuropathie (HMSN) is een erfelijke ziekte waarbij de zenuwen niet goed functioneren. Ze geven signalen voor het bewegen en het gevoel niet goed door. Synoniem voor HMSN is CMT, dit staat voor Ziekte van Charcot-Marie-Tooth. Het gevoel in de voeten die afgegeven wordt door de zenuwen zijn anders, de sensatie van warm, koud, pijn en aanrakingen geven dan een ander gevoel dan gebruikelijk, denk hierbij aan een brandend gevoel, of prikkend gevoel. Bij deze vorm van neuropathie kan het gevoel ook weggaan en dat heeft consequenties bij onder andere het lopen. Bij het neerzetten van de voet kan geen gevoel meer zijn wat onstabiliteit ten gevolge heeft. Ook hier kan dan een EVO-voorziening een goed hulpmiddel zijn om het looppatroon te verbeteren.

Perifere neuropathie:
Bij perifere neuropathie zijn de uiteinden van de lange zenuwen in het lichaam aangedaan. Er bestaan verschillende niveaus van sensorische stoornissen, pijn, spierzwakte en atrofie (degeneratie van spierweefsel), verminderde diepe peesreflexen en vasomotorische symptomen.

Mensen met diabetes hebben vaak last van perifere neuropathie, neuropathie is dan het gevolg van een ziekte. Mensen die chemokuren hebben ondergaan kunnen na de behandelingen ook last krijgen van neuropathie en deze vorm is dan het gevolg van een behandeling. Ook komt het met regelmaat voor dat neuropathie zonder enige reden zomaar ontstaat. Ervaar jij een van de volgende symptomen dan is het raadzaam om een arts te raadplegen.

· Een brandend gevoel hebben in de voet/ tenen.

· Het gevoel hebben dat je op watten loopt.

· Het gevoel hebben van een “slapende voet”.

· Verminderd gevoel hebben in de voeten/ tenen.

· Het gevoel hebben van speldenprikken.

· Warmte of kou niet goed kunnen waarnemen.

 

Lost een EVO-voorziening de klachten op?

Een EVO-voorziening helpt het looppatroon te verbeteren en zorgt voor meer stabiliteit wat val kansen duidelijk verminderd. Vaak is het zo dat een EVO-voorziening gebruikt wordt doordat de spieren of zenuwen in het been aangetast zijn, niet meer werken of bekneld zitten. De EVO-voorziening helpt niet om het onderliggende probleem op te lossen. Als een beknelling van de zenuw de oorzaak is dan kan een chirurg dit operatief verhelpen, werken de spieren niet meer optimaal is het raadzaam om een fysiotherapeut te raadplegen. Vaak kom je in vele gevallen terecht bij de revalidatiearts en die kunnen je adviseren welke stappen er het beste ondernomen kunnen worden om de onderliggende problemen te verbeteren of te verhelpen.

Hoe kom je aan een EVO-voorziening?

Een EVO-voorziening wordt voorgeschreven door een arts, vaak is dit de revalidatiearts, orthopedisch chirurg of de neuroloog. In tegenstelling tot een brace kun je de EVO-voorziening niet zomaar ergens kopen, deze wordt namelijk ook geheel op maat gemaakt. Een brace kun je wel gemakkelijk bijvoorbeeld online kopen.

Wat zijn de meest voorkomende EVO-voorzieningen?

Lichtgewicht kunststof EVO-voorziening.

De meest voorkomende is de lichtgewicht kunststof voorziening. Deze wordt over het algemeen ingezet bij de lichtere en mildere en soms ook tijdelijke klachten. De kunststof EVO-voorziening kan gewoon in schoenen gedragen worden met een uitneembaar voetbed.

Dynamisch EVO-voorziening

Ook is er een dynamische EVO-voorziening verkrijgbaar, dit is een voorziening uitgevoerd met scharnieren. Met deze voorziening kunnen ze doelgericht werken aan het specifieke probleemgebied zodat er bewegingsvrijheid en juist geen bewegingsvrijheid ontstaat waar dat nodig is. De dynamische EVO-voorziening kan gewoon in schoenen gedragen worden.

Carbon EVO-voorziening

De EVO-voorziening van carbon en composietmaterialen worden meestal ingezet bij chronische en zwaardere klachten. Deze materialen zijn lichtgewicht, veerkrachtig en heel sterk waardoor deze goed in vorm blijft tijdens het gebruik.

Wat is het verschil tussen een EVO-voorziening en een brace?

Eigenlijk is het grootste verschil tussen EVO-voorziening en een brace is dat een brace vaak bij blessures gebruikt wordt die meestal ook weer over gaan en een EVO-voorziening vaak bij klachten die niet meer over gaan. Een EVO-voorziening wordt ook volledig opmaat gemaakt en een brace kun je zo online of in de winkel kopen. Een EVO-voorziening is ondersteund waar nodig is en zorgt voor een optimale stabilisatie en een brace doet alleen ondersteunend en ontlastend werk.

Schoenadviezen bij een EVO-voorziening:

Eigenlijk kunnen alle EVO-voorzieningen prima in schoenen gedragen worden. Toch is het wel belangrijk om op bepaalde punten te letten tijdens de aanschaf van de juiste schoenen. Een EVO-voorziening werkt het beste als je ook de juiste schoenen erbij gebruikt. De volgende punten zijn belangrijk om op te letten:

· Een uitneembaar voetbed

· Stabiele loopzool dit is nodig bij de lichtgewicht EVO-voorziening en de dynamisch EVO-voorziening.

· Bij de carbon EVO-voorziening kan ook een flexibele loopzool goed werken

· Een sluiting die ver genoeg opengaat.

· Veter of klittenbandsluiting (klittenbandsluiting met ijzeren ringen blijven beter zitten en kunnen beter tegen weerstand)

· De juiste afwikkeling in de loopzool van de schoenen

· Juiste lengte-, wijdtemaat en leestvorm

Een uitneembaar voetbed is belangrijk omdat je deze kan vervangen voor de EVO-voorziening, dit zorgt ervoor dat de schoenen voldoende ruimte blijven geven tijdens het dragen van de schoenen en de EVO-voorziening, de voorziening neemt nogal wat ruimte in.

Waar moet men op letten?

· Er moet goed gekeken worden of het voetbed en de voorziening even hoog zijn om scheefstand te voorkomen, als deze niet even hoog zijn is het noodzakelijk om met neutrale inlegzolen dit verschil gelijk te trekken door een opvulzool.

· Met regelmaat komt het voor dat een EVO-voorziening gecombineerd wordt met een op maat gemaakte steunzool, dan is de steunzool voor de voet waar de EVO-voorziening niet gedragen wordt al wat hoger gemaakt om het hoogteverschil op te vangen om zo de scheefstand te voorkomen.

· De afwikkeling van de voeten moet goed gaan tijdens het lopen, de EVO-voorziening zorgt voor een natuurlijk looppatroon maar soms is het nodig om deze afwikkeling extra te stimuleren doormiddel van de schoenen, we moeten er wel opletten dat de loopzool genoeg stabiliteit blijft bieden. Bij de lichtgewicht en de dynamische EVO-voorziening geeft een schoen met een stijvere loopzool en een hogere teensprong een beter resultaat, bij de carbon EVO-voorziening zit de stang aan de buitenzijde van het been en is de hielheffing en de teensprong hoger waardoor je dit niet meer uit de schoenen hoeft te halen en is het vaak zo dat een flexibelere schoen/ loopzool beter werkt.

Vaak is de voet niet meer optimaal beweegbaar waardoor de buiging van de voet verminderd en dan is een sluiting die ver genoeg open kan een stuk makkelijker met het aantrekken van de schoenen. Een goede stevig sluiting zorgt voor extra stabiliteit en dat de schoenen goed vast blijven tijdens het lopen. Natuurlijk is de juiste maat in lengte en breedte zoals bij iedereen belangrijk om het loopcomfort te kunnen garanderen. Ook is het belangrijk dat de vorm van de schoen ook bij de vorm van de voet past, dit noemen we de leestvorm van de schoen. Bij de Beterlopenwinkel zijn wij bekwaam met een EVO-voorziening. Onze gediplomeerde schoenspecialisten weten waar ze op moeten letten en kunnen je een passend advies geven. Daarbij hebben wij bij de Beterlopenwinkel een zeer ruime collectie pasvorm schoenen zodat we voor iedereen een passende schoen in huis hebben.

Voorbeelden van geschikte schoenen voor een EVO-voorziening:

Hierboven hebben we al even doorgenomen waar je zoal op kunt letten bij de aanschaf van geschikte schoenen voor een EVO voorziening. Hieronder zal ik een aantal merken en types benoemen dan kun je een goede indruk krijgen van welke schoenen er zoal in aanmerking komen. Kom je er online niet goed uit, wat echt heel logisch is, raad ik aan om een bezoek te brengen aan de Beterlopenwinkel. Onze gediplomeerde gezond lopen specialisten kunnen je voorzien van een passend advies en een passende en geschikte schoen.

· Ganter model KarlLudwig KarlaLuise

· Ganter EVO H modellen

· Wandelschoenen van Meindl, Lowa, Hanwag en Lomer

· Finn Comfort model Piccadilly

· Finn comfort Finnamic

· Gijs

· Durea

· Solidus model Kea of Karma

Kom langs in onze winkels