Voetklachten

Voeten kunnen allerlei voetklachten hebben. Aangeboren voetproblemen of slecht schoeisel kunnen een oorzaak zijn van heel wat klachten. Voor meerdere klachten zoeken wij met jou een passende oplossing. Hier vind je al een kleine sortering aan veel voorkomende voetklachten.

voetpijn

Hielspoor
Achilles Tendonitis

Krabbelteen
Morton's neuralgie
Metatarsalgie

Peesplaatontsteking
Boogpijn
Platvoet

Hielspoor
Achilles Tendonitis

Bunion

Hamerteen / klauwteen
Griekse voet

Hallux limitus / Rigidus
Hallux valgus

  • Hielspoor/Calcaneus(spoor)
  • Doorgezakte voorvoet
  • Peesplaatontsteking
  • Bunion
  • Zenuwbeknelling/ Mortonse Neuralgie
  • Hallux Valgus, Rigidus en Limitus

 

Hielspoor/Calcaneus(spoor)

Een hielspoor is een verkalking onder de hiel, bij de aanhechting van de pees die naar de voorvoet loopt. De klachten uiten zich  in pijn onder de hiel. Pijn bij lopen en stilstaan en na bij het in beweging komen na een periode van rust. Helaas is een hielspoor vaak een pijnlijke en langdurige blessure. 

Oorzaak

De oorzaak waardoor de hielspoor kan ontstaan is door overbelasting en verkeerde onevenwichtige belasting van de voeten.

Behandeling

Het advies is om ervoor te zorgen dat de hielen zo min mogelijk worden belast. Dit kan doormiddel van een hielheffing of een afwikkeling in een schoen.

Tips

  • Geen platte schoenen meer aanschaffen. Schoenen waar iets hakhoogte in zit ontlast namelijk de hielen.
  • Schoenen met een afwikkeling in de loopzool zorgen dat de hielen niet meer belast worden zoals Finnnamic (Finn Comfort), Ganter model Gisa/Kai, modellen van Craft en Mizuno model Wave rider.

Alle schoenen die hierboven benoemd zijn hebben een afwikkeling in de loopzool, dit zorgt ervoor dat de voeten op de juiste manier afwikkelen en je zo de druk van de hiel afhaalt en je de voeten op de juiste manier belast.

Spreidvoet/Doorgezakte voorvoet

Een spreidvoet wordt ook wel doorgezakte voorvoet genoemd. Bij een spreidvoet heb je last van een scherpe, brandende pijn onder en boven de bal van je voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren kunnen pijnklachten geven bij staan en lopen.

De voorvoetboog is waarschijnlijk doorgezakt. De kopjes van de middenvoetsbeentjes drukken dan naar onderen door. Onder invloed van die druk staan de tenen gespreid en wordt de voorvoet platter, breder en gaat knellen in de schoen.

Oorzaken

De oorzaak kan erfelijk zijn, maar ook leeftijd speelt een rol. Overbelasting door schoenen met hoge hakken, overgewicht of reuma. Ook hormoonhuishouding of zwangerschap kan een oorzaak zijn. De klachten die hierbij horen zijn zeer divers. Het kan gaan om spierklachten zoals een overbelasting, zenuwklachten, maar ook je gewrichten kunnen pijnlijk worden. Na een zwangerschap zou het kunnen zijn dat de klachten weer wegtrekken

Behandeling

Een schoen met genoeg teenruimte en een Aetrexvoetbed met voorvoetsteun of een op maat gemaakte steunzool corrigeert de voetfunctie en zorgt voor een betere drukverdeling van de voet. Belangrijk is bij een spreidvoet goed schoeisel te dragen met voldoende ruimte.    

Tips

  • Let op dat de zolen niet te dun zijn.
  • Draag geen nauwe schoenen en geen hoge hakken.
  • Kies voor schoenen met genoeg ruimte. 
  • Schoenen die hiervoor geschikt zijn de verschillende modellen van Durea en Gijs, demodellen EVO H, Gisa, Kai, Karlaluise en Karlludwig van Ganter maar ook de modellen van Perfect footwork zijn zeer geschikt.

Zenuwbeknelling/Mortonse neuralgie

Een mortonse neuralgie is een pijnlijke aandoening aan de voorvoet. Het is een beknelling van een zenuw vaak tussen middenvoetsbeentjes. De klachten uiten zich in pijn onder de voorvoet vaak met een uitstraling naar de tenen. Ook kunnen de tenen gevoelloos worden en is het weefsel rondom de zenuw vaak wat gezwollen.

Oorzaak

Deze blessure wordt vaak veroorzaakt door een te zware belasting van de voorvoet, door bijvoorbeeld het lopen op te hoge hakken en te smalle schoenen.

Behandeling

Brede schoenen kunnen de voet meer ruimte bieden zodat de zenuw weer vrij komt te liggen. Als dit niet genoeg biedt is het mogelijk om een aangepaste podoloog/steunzool te laten maken met een uitsparing bij de zenuwbeknelling. 

Tips

  • Het is belangrijk dat de schoenen breed genoeg zijn.
  • Het is beter om schoenen te dragen met een afwikkeling in de loopzool.
  • Schoenen die hiervoor geschikt zijn verschillende modellen van Durea en Gijs, schoenen van Perfect footwork maar ook schoenen met een goede demping in de zool zoals modellen van  Mizuno. Schoenen met een ronde afwikkelzool zijn ook een aanrader, van Ganter zijn dat de modellen Gisa, Kai en de EVO H, de Finnamic schoenen van Finn comfort zijn hier ook een mooi voorbeeld van.

Hallux Valgus, Rigidus en Limitus

Bij een Hallux Valgus kantelt de grote teen naar binnen waardoor er een bult ontstaat aan de binnenzijde van de voorvoet ter hoogte van de grote teen. Voeten met een Hallux Valgus zijn vaak snel vermoeid, hebben vaak zwakkere pezen waardoor het hielbeen makkelijk naar binnen kantelt en is gevoelig voor gewrichtsontstekingen.

Oorzaak

Vaak wordt gedacht dat een Hallux Valgus erfelijk is, dit is niet het geval. Een vorm van een Hallux Valgus is voor veel mensen een pijnlijke aandoening die veroorzaakt wordt door te krappe of te spitse schoenen. Dit kan al veroorzaakt worden door als kind verkeerd schoeisel te dragen.

Behandeling

Het is van belang dat de voeten goed recht in de schoen gezet wordt voor een betere voetstand en lichaamshouding. Een goede afwikkeling in de loopzool kan de druk van de voorvoet afhalen. Soms biedt een nachtspalk een uitkomst om ervoor te zorgen dat de voet niet nog schever vergroeid.

Tips

  • Geen spitse/krappe schoenen dragen.
  • Schoenen , Mizuno en Skechers maar ook de schoenen van Solidus (solicare soft) en Finn Comfort zijn van zachte materialen gemaakt zodat de voorvoet en vooral de Hallux Valgus geen extra druk krijgt. 

Hamerteen/klauwteen

De hamerteen/klauwteen is vaak een lastige en pijnlijke aandoening aan de tenen. De tenen staan gekromd en dit komt meestal voor bij de 2e, 3e en/of 4e teen. De tenen zijn vaak likdoorn en eelt gevoelig omdat ze in een onnatuurlijke stand staan.

Oorzaken

De hamertenen/klauwtenen worden vaak veroorzaakt door een afwijkende stand van de voeten, te korte pezen en verkeerde schoenen.

Behandeling

Een hamerteen kan je door een teenspreider wat meer rust bieden. Deze kan je laten aanmeten bij de podotherapeut. Opereren is een optie maar wij zijn van mening dat je met de juiste schoenen heel goed kunt lopen en minder klachten zou kunnen hebben

Tips

  • Het is heel belangrijk dat de tenen de ruimte krijgen die ze nodig hebben.
  • Liever geen voelbare naden die over de tenen lopen.
  • Geschikte schoenen zijn Skechers, Mizuno, Finn Comfort schoenen, de modellen Karlaluise en Karlludwig van  Ganter en de de schoenen van Hartjes

Peesplaatontsteking

Een peesplaatontsteking is een ontsteking aan de pees die onder de gehele voet doorloopt. Dit is vaak herkenbaar aan een stekende pijn onder de hiel van de voet die door kan lopen tot aan het gewelf. Een pijnlijke en helaas langdurige blessure.

Oorzaak

Overbelasting is de grootste veroorzaker van een peesplaatontsteking. Als je je voet heel veel belast, heeft je peesblad veel te verduren. Er kunnen scheurtjes ontstaan in het peesblad en die kunnen irritatie of een ontsteking veroorzaken.

Behandeling

Met rust zou deze klacht over moeten gaan maar omdat het vaak langdurig is kun je met de juiste schoenen ook rust bieden aan de voet en zo toch blijven bewegen. Schoenen die een peesplaatontsteking verlichten moeten een aansturende afwikkeling in de loopzool hebben voor een juiste houding en sturing van de voeten zonder dat je je voeten daarvoor hoeft te belasten. Zo haal je de druk onder de voeten weg en geef je de voeten de rust die ze nodig hebben.

Tips

  • Neem voldoende rust zodat de ontsteking verdwijnt
  • Strekoefeningen kunnen baat bieden. Op het randje van de trap en dan de hiel laten zaken of met de voet over een flesje of tennisbal rollen om de peesplaat wat soepeler te laten worden
  • Schoenen die de peesplaat meer rust bieden zijn verschillende modellen van Durea en Gijs, Meindl, lowa, Hanwag en Lomer wandelschoenen, Mizuno Paradox en de schoenen van Perfect footwork.

Bunion

Een Bunion is een knobbel die zich bevindt bij de kleine teen. De kleine teen kantelt naar binnen en zo ontstaat er een knobbel aan de buitenzijde aan de zijkant van de voet. Doordat de kleine teen kantelt komt deze vaak tegen de 4e teen aan en.dat kan nog al eens likdoorns veroorzaken.

Oorzaak 

Een Bunion wordt meestal veroorzaakt door het dragen van te smalle schoenen en is ook zeer gevoelig voor eelt en likdoorns.

Behandeling

Door het dragen van een teenspreider en de juiste schoenen kunnen de klachten verminderen.

Tips

  • De schoenen moeten echt breed genoeg zijn
  • Schoenen zonder naden aan de binnen kant van de schoenen die niet voelbaar zijn.
  • Zachte materialen zijn een echt een aanrader
  • Geschikte schoenen voor een Bunion zijn de geweven modellen van Skechers, Mizuno, Solidus Kea K, Solidus model Karma.

Zo is het natuurlijk ook goed om de voetstand zo goed mogelijk te krijgen en dat kan door de juiste schoenen en eventueel het juiste voetbed te gebruiken. Wij hebben dan ook een grote sortering aan voetbedden voor meerdere voetklachten.  Kan je geen keuze maken of twijfel je dan kan je een 3D voetscan laten maken in 1 van onze winkels om te zien welk voetbed er het best bij jouw voeten past.